dinsdag 2 maart 2010

Dag korter door aardbeving Chili


Geplaatst: 02 maart 2010 11:17

van onze redactie buitenland

WASHINGTON - De lengte van een dag is sinds de aardbeving in Chili met 1,26 microseconde (miljoensten van eenseconde) korter geworden. Dat beweren wetenschappers van de NASA.


Tegenover persbureau Bloomberg verklaarde Richard Gross van de NASA dat de ‘massabalans’ van de aarde zo’n acht centimeter uit evenwicht geraakt door de gigantische schok. De impact van de aardbeving op die balans is deels zo groot omdat Chili een flink eind van de evenaar, de geologische middellijn van de aarde, ligt. Zo is te verklaren dat de zwaardere aardbeving bij Sumatra in 2004 een veel minder grote impact had op de ‘balans’ van de aarde. In Chili zelf zijn die wijzigingen het best te zien. Zo zou het eilandje Santa Maria, Bij de zwaargetroffen stad Concepcion, zelfs twee meter hoger zijn komen te liggen.

,,Dit is wat wij een kunstschaatserseffect noemen’’, verklaart David Kerridge, hoofd van de Britse geologische dienst tegenover Bloomberg. ,,Als een schaatser een cirkelende beweging maakt en zijn armen intrekt, dan gaat hij almaar sneller en sneller. Zo gebeurt het ook met de draaiende Aarde: op het moment dat de verdeling van de massa verandert, verhoogt de snelheid van de rotaties.’’

Volgens deskundigen kan de verschuiving langs twee aardplaten betekenen dat systemen als atoomklokken opnieuw ingesteld moeten worden.
kan ik hier wat mee?

niet echt...

maar wel leuk om te weten.. verbazingwekkend ook

en tegelijkertijd logisch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten