donderdag 13 augustus 2009

eigenwijs planeetje

Planeet draait de verkeerde kant op

Van onze medewerker, Govert Schilling
Gepubliceerd op 13 augustus 2009 09:26, bijgewerkt op 13 augustus 2009 14:03

AMERSFOORT -
Sterrenkundigen hebben op een slordige duizend lichtjaar afstand van de aarde, aan de zuidelijke hemel, een planeet ontdekt die in de verkeerde richting om zijn ster draait.

In een planetenstelsel draait alles normaalgesproken in één richting, omdat de centrale ster en de bijbehorende planeten uit één ronddraaiende gas- en stofwolk zijn ontstaan. Planeten draaien daardoor in dezelfde richting rond als waarin de ster om zijn as draait. De nieuwe ontdekte exoplaneet WASP-17b gaat echter de verkeerde kant op, waarschijnlijk als gevolg van ingrijpende baanverstoringen door een nauwe passage van een andere planeet.

WASP-17b is ontdekt met de Wide Area Search for Planet (WASP) in Zuid-Afrika. Eens per omloop beweegt hij voor zijn moederster langs, waardoor de helderheid van de ster een heel klein beetje afneemt. Uit metingen aan die planeetovergangen kon de grootte van de planeet worden afgeleid. De middellijn blijkt maar liefst twee keer zo groot te zijn als die van de reuzenplaneet Jupiter. Daarmee is hij de grootste exoplaneet die momenteel bekend is.

Door de periodieke wiebelingen van de ster te meten, die veroorzaakt worden door de zwaartekracht van de planeet, is ook de planeetmassa bekend.

WASP-17b is slechts half zo zwaar als Jupiter. De gasreus heeft dus een zeer geringe dichtheid. De onderzoekers, die hun ontdekking binnenkort publiceren in The Astrophysical Journal, denken dat de planeet sterk is opgezwollen door de getijdenkrachten van de ster. Die variëren sterk, doordat WASP-17b in een langgerekte baan beweegt.




heerlijk toch.. zo'n dwars planeetje





.

1 opmerking:

  1. hi dees! thanks for visiting! i´m sorry but i don´t understand anything- your photography is gorgeous though!- that i understand! besos-jane

    BeantwoordenVerwijderen